Gezondheidscentrum Maasbree
Door de ontwikkelingen in de gemeente Maasbree (centrumplan) en de huidige niet toereikende locaties van zowel huisartsen als apotheker zijn begin 2011 de huisartsen en apotheker samen gaan kijken naar de toekomst van de eerstelijns gezondheidszorg in Maasbree. Hierbij wordt gedacht aan de ontwikkeling van een nieuw gezondheidscentrum. De huisartsen en apotheker en in een later stadium de fysiotherapeuten hebben derhalve een initiatiefgroep gevormd, die de mogelijkheden rondom samenwerking in een toekomstig gezondheidscentrum verder gaat onderzoeken. Bij dit proces wordt de initiatiefgroep ondersteund door Stichting Robuust. Allereerst werden missie, visie en uitgangspunten geformuleerd. Klik hier voor ons visiedocument.
In 2012 is, in opdracht van de initiatiefgroep, een analyse gemaakt van de huidige en toekomstige demografische samenstelling en de te verwachten zorgvraag van de populatie in hun zorggebied. Uit deze analyse blijkt dat de toekomstige zorgvraag in de gemeente Peel en Maas en in Maasbree sterk zal gaan veranderen én toenemen.
Wijkscan Maasbree Deel 1 heeft betrekking op de inwoners en de omgeving.
Wijkscan Maasbree Deel 2 heeft betrekking op de zorgvraag.
Wijkscan Maasbree Deel 3 heeft betrekking op het zorgaanbod.
Achtergrondinformatie/literatuur:
Beleidsnota Leven in het Dorp WWZ 2008 – 2012
Gezondheid dichtbij (landelijke-nota-gezondheidsbeleid)
Laten we eens wat ziektelabels verwijderen
Startnotitie Peel en Maas “Fit en vitaal+
versterking 1e lijn positionering
Leefbaarheidsrapportage Maasbree
19 december 2012 hebben we samen met het dorpsoverleg Maasbree een informatie-avond gehouden over het Gezondheidscentrum in Maasbree. Nu zal ook een klankbordgroep samengesteld worden waarvoor zich al diverse mensen aangemeld hebben.
Update september 2013
Na de presentatie van de plannen op de dorpsavond is er een klankbordgroep geformeerd van vrijwilligers uit Maasbree en een afvaardiging van het dorpsoverleg. In de 3 bijeenkomsten tot nu toe zijn de wensen en ideeën van de (toekomstige) gebruikers van het gezondheidscentrum besproken en het programma van eisen. Tevens is er een uitgebreid lokatie-onderzoek gedaan in Maasbree om te kijken waar het gezondheidscentrum gebouwd zou kunnen worden. Hierbij zijn vele opties onderzocht (ruim 20), waarvan 3 lokaties zijn overgebleven die nader bekeken zijn in overleg met de gemeente en de klankbordgroep. Deze lokaties zijn de gemeenteloods, het zuidelijk gebied “Hart van Maasbree” aan de Broekstraat en lokatie “Meuleveld”. De gemeenteloods viel af omdat voorlopig geen besluitvorming te verwachten valt over de bestemming.
Vervolgens zijn de 2 overige lokaties uitgebreid bekeken en besproken met de gemeente en de klankbordgroep. Hierbij bleken teveel nadelen aan de lokatie in het “Hart van Maasbree” te zitten. Belangrijkste struikelblok bleek de bereikbaarheid op deze lokatie. Dit is essentieel voor een gezondheidscentrum en onderzoek door verkeerskundigen toont aan dat de infrastructuur niet geschikt is en de te verwachten overlast voor de buurt te groot. Derhalve zal nu een plan ontwikkeld worden voor de lokatie “Meuleveld”, grenzend aan de nog te bouwen zorgappartementen van Proteion.
Om het volledige lokatieonderzoek te bekijken, klikt U hier
Update maart 2014
Inmiddels heeft de gemeente unaniem ingestemd met het voornemen van de initiatiefgroep om het gezondheidscentrum op “het Meuleveld” te ontwikkelen. In overleg met de gemeente wordt gekeken naar de verdere invulling.
Op 13 maart 2014 heeft de klankbordgroep “Gezondheidscentrum Maasbree” op de dorpsavond een presentatie gegeven over de ontwikkelingen tot dusver. Hierbij werd stilgestaan bij de ontwikkelingen die de komst van een gezondheidscentrum noodzakelijk maken om de zorg voor de inwoners van Maasbree in de nabije toekomst te kunnen blijven garanderen.
Dhr Jan Boots, lid van de klankbordgroep van het gezondheidscentrum, gaf in zijn inleiding aan dat het voor de inwoners van Maasbree van groot belang is dat het gezondheidscentrum er komt. Ook gaf hij hierbij heel duidelijk aan dat de komst niet vanzelfsprekend is en dat er nog veel moet gebeuren om het te realiseren. Achteroverleunen is daarbij geen optie en iedereen (inwoners, initiatiefnemers en gemeente) zullen samen de schouders eronder moeten zetten om het mogelijk te maken.
Dhr Harrie Cornelissen sprak vervolgens over de ontwikkelingen in de Gezondheidszorg die de komst van een gezondheidscentrum dringend noodzakelijk maken vanuit het oogpunt van de gebruikers. De complete tekst van zijn toespraak vindt u hier
Vervolgens gaf huisarts Ramon Aendekerk een vooruitblik in de (nabije) toekomst. Hierbij werd stilgestaan bij demografische ontwikkelingen, toename van diverse aandoeningen en andere ontwikkelingen in de gezondheidszorg die een toenemende druk geven op de eerstelijns gezondheidszorg. De volledige presentatie vindt u hier
Tenslotte ging Dhr Boots namens de klankbordgroep in discussie met de aanwezigen en was er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Dhr Boots stelde 2 vragen aan de volle zaal met aanwezigen:
Op zijn vraag of de aanwezigen de komst van het gezondheidscentrum noodzakelijk achtten, reageerden de aanwezigen vrijwel unaniem met JA.
Ook de vervolgvraag of men dan ook vond dat de gemeente dit initiatief (in de brede zin van het woord) met middelen diende te ondersteunen kon op een zeer groot draagvlak rekenen.
Binnenkort zal de initiatiefgroep met de gemeente en provincie gaan overleggen over de noodzakelijke vervolgstappen. De klankbordgroep zal erop toezien dat de wensen van de inwoners van Maasbree vertegenwoordigd zullen worden.
Update december 2014
Het ontwikkelen van het gezondheidscentrum op het Meuleveld blijkt een hele moeilijke opgave te zijn. Door alle voorwaarden rondom bouw, infrastructuur, parkeren en groenvoorziening is de realisatie van het gezondheidscentrum in de huidige vorm daar financieel onmogelijk voor de groep van initiatiefnemers. Alternatief zou zijn om toch door te gaan met de ontwikkeling, maar dan zou het in een fors afgeslankte vorm moeten, waarbij we dan onze visie moeten loslaten en we geen gezondheidscentrum in de volle omvang met alle partijen zullen kunnen realiseren.
Dat willen we in dit stadium absoluut niet. Kort gezegd betekent dat voor nu dat we de ontwikkeling van een gezondheidscentrum op het Meuleveld stop zetten. Het is en blijft voor ons als locatie de absolute voorkeur houden, maar het is niet realiseerbaar in de huidige vorm en onder de huidige voorwaarden. Dat betekent dat de initiatiefgroep zich zal moeten beraden op alternatieven.
We zijn nu in overleg met de gemeente aan het kijken naar het Trefcentrum als mogelijke locatie. Aan de hand van een verkennende studie zal gekeken moeten worden of een gezondheidscentrum op deze locatie een kans van slagen heeft.
We zijn ook benieuwd naar uw mening. Via deze enquête kunt u (anoniem) uw mening geven
Update juli 2015
In de afgelopen maanden is er veel werk verzet. In samenwerking met de gemeente is er een haalbaarheidsonderzoek verricht om te zien of het programma van eisen van het gezondheidscentrum past in het trefcentrum. Dit blijkt te kunnen in een ver/nieuwbouw variant. Hierbij wordt het trefcentrum “losgeknipt” van de sporthal zodat er twee aparte gebouwen ontstaan. Vervolgens moet het trefcentrum helemaal gestript worden en een nieuwe indeling krijgen (verbouw). Daarnaast zal er een stukje nieuwbouw moeten plaatsvinden om het gebouw enerzijds geschikt te maken voor de functie die het krijgt, maar ook om het een mooiere uitstraling te geven. Naast het programma van eisen is natuurlijk ook het kostenplaatje essentieel voor de haalbaarheid. In constructief overleg met de gemeente en verantwoordelijk wethouder Paul Sanders zijn we uiteindelijk de voorwaarden voor realisatie van het gezondheidscentrum overeengekomen. Uit het onderzoek van de gemeente kwam al naar voren dat er behoudens het gezondheidscentrum geen redelijke alternatieve bestemmingen waren voor het trefcentrum. Om sloop te voorkomen wordt het gebouw voor een symbolisch bedrag overgedragen aan de initiatiefnemers. De grond zal in erfpacht genomen worden. Daarnaast zal de gemeente nog zorgdragen voor een aantal randvoorwaardelijke zaken. We hopen met het bereiken van deze overeenstemming nu voortvarend verder te kunnen met de ontwikkeling. Er moet nog veel gebeuren voordat we uiteindelijk het nieuwe gezondheidscentrum kunnen openen. Er is dan ook nog geen exacte planning, maar we hopen dat het nieuwe centrum vóór de zomervakantie van 2017 geopend zal kunnen worden (en liefst natuurlijk eerder).
De ontwikkeling van een gezondheidscentrum is een hele klus. Dat blijkt wel mede uit het feit dat we nu 4.5jaar bezig zijn. Gelukkig hebben we nu een hele belangrijke stap gemaakt. Los van de vasthoudendheid van de initiatiefgroep van huisartsen, apotheek en fysiotherapie Fysiomotion zijn er vele mensen betrokken bij de ontwikkeling van het gezondheidscentrum.
Mede door de ontwikkelingen rondom de dorpsvisie van Maasbree door het nieuwe dorpsoverleg en de diverse presentaties die gehouden zijn is er massale steun van het dorp gekomen voor dit initiatief. Dit signaal is ook door de politiek opgepikt en mede hierdoor is er achter de schermen veel gebeurd. Er werd een motie (PvdA/GL) aangenomen en ook door andere partijen werd het proces op de voet gevolgd. Ook onze eigen (trouwe) klankbordgroep heeft het proces al vanaf het begin met ons gevolgd en gesteund.
Daarom zijn we ook heel trots dat we door deze gezamenlijke acties nu eindelijk goed nieuws kunnen brengen!
http://www.omroeppenm.nl/maasbree-krijgt-een-gezondheidscentrum/nieuws/item?215032
http://www.1limburg.nl/trefcentrum-maasbree-wordt-gezondheidscentrum
De verdere updates over de ontwikkeling van het gezondheidscentrum kunt u vinden onder het kopje “Trefcentrum”